• Ваш список
    Список порівняння пустий

Понеділок – П'ятниця:

09:00–18:00

Субота, Неділя:

вихідні дні

4 типи систем сонячних електростанцій: обираємо найбільш відповідну
21 Березня 2019

4 типи систем сонячних електростанцій: обираємо найбільш відповідну

Все більше людей починають розуміти вигоди від використання сонячних батарей у своїх будинках. Особливо важливо мати правдиву інформацію та розрахунки про вигідність і порядок встановлення сонячних батарей, коли ви будуєте новий або реконструюєте старий будинок. Сонячні батареї допомагають знизити витрати на електроенергію та долучити вас до борців за екологічно чисту енергетику.

Залежно від того, скільки грошей ви хочете інвестувати в вашу систему електропостачання з сонячними панелями, а також від того, скільки енергії вам потрібно та чи потрібно резервувати електропостачання на випадок аварій в електромережах, ви можете обрати різний тип сонячної станції. Якщо вам потрібно живити весь будинок і максимально використовувати екологічно чисту енергію від Сонця, то, природно, ваша сонячна електростанція буде більше та дорожче, ніж сонячна батарея для живлення декількох лампочок або побутових приладів.

1. Сполучені з мережею сонячні батареї

Такий тип системи найпопулярніший серед домовласників, тому, що вона повністю забезпечує сонячною електроенергією весь будинок і приносить чималий дохід від продажу електроенергії за «Зеленим тарифом».

У цій системі будинок приєднаний до мережі централізованого електропостачання, тому акумулятори не потрібні. В системі менше елементів, і всі вони мають велику надійність, що робить вартість встановлення та володіння такою електростанцією набагато нижче, ніж у варіантах з акумуляторами та акумуляторними інверторами.

У даній системі всі надлишки електроенергії віддаються в загальну мережу, а при нестачі - забираються з мережі. Практично, лічильник на протязі місяця може «крутитися» в дві сторони та облік електроенергії відбувається за підсумком «перетоків» в кінці місяця. Наприклад, сонячна станція виробила 600 кВт*год електроенергії. З них 250 кВт*год спожили самі, залишається 350 кВт*год, значить і оплату отримаємо за 350 кВт*год. А в разі ламання сонячної електростанції, у вас є завжди «резервне» джерело - електрична мережа. Тому з'єднані з мережею сонячні системи дуже надійні та вигідні.

Переваги

  • Сама економічно ефективна та популярна в світі опція
  • Проста в роботі
  • Майже не вимагає обслуговування
  • Може бути практично будь-якої потужності та легко масштабується
  • Працює паралельно з мережею. Якщо сонячної енергії не вистачає, то інша частина береться з мережі. Якщо є надлишки, то вони продаються в мережу
  • Енергопостачальні організації платять споживачам, якщо вони віддають надлишки в мережу.

Недоліки

  • Сполучені з мережею системи не будуть працювати при аваріях в електромережі. З міркувань безпеки всі фотоелектричні мережеві інвертори припиняють працювати при відсутності опорної напруги.

2. Автономні, нез'єднані з мережею домашні сонячні енергосистеми

Такий тип системи ідеально підходить тим, хто живе далеко від ліній електропередачі або у кого немає можливості до них під'єднатися. Ця опція дозволяє виробляти енергію автономно й незалежно від кого б то не було. З автономною системою аварії в електромережах (наприклад, після граду або урагану), вас більше не будуть хвилювати.

В автономних системах використовується акумуляторна батарея та резервний генератор. Це робить систему більш складною як в установці, так і в експлуатації. На відміну від попереднього типу зі сполученим з мережею фотоелектричним інвертором, така сонячна електростанція буде працювати й без мережі.

Потрібно розуміти, що з автономною системою вам потрібно стежити за балансом енергії й не споживати більше, ніж генерують ваші сонячні батареї. Можливо, вам знадобиться відмовитися від деяких, не особливо потрібних, приладів.

Переваги

  • Може бути єдиною можливістю отримання електричної енергії в віддаленій від ЛЕП місцевості
  • Може бути дешевше вартості підключення до електромережі
  • Не потрібно купувати електроенергію - ви генеруєте її самі
  • Автономна система може бути спроектована для живлення окремих споживачів. Наприклад, окрема система для живлення насоса на віддаленій від будинку свердловині або колодязі, інша система для живлення споживачів в будинку і т.п.

Недоліки

  • Вимагає наявності акумуляторів в системі, які повинні бути розраховані на зберігання енергії в кількості, достатній у разі кількох похмурих днів. Для зберігання акумуляторів зазвичай потрібне окреме приміщення
  • Акумулятори в автономній системі працюють від 3 до 7 років і потім вимагають заміни. Вартість акумуляторів може перевищувати вартість сонячних батарей чи інших елементів системи.
  • Вимагають кваліфікованого обслуговування
  • Відносно дорогі
  • Багато складових, вихід одного елемента ланцюга електропостачання призводить до виходу з ладу всієї системи
  • Вимагає послуг фахівців-професіоналів для проектування та установки

3. Гібридні сонячні системи

У гібридних системах є кілька джерел енергії. Це може бути мережа централізованого електропостачання та сонячні батареї, і/або вітроустановки, генератор і т.п. У гібридних системах зазвичай застосовуються акумуляторні батареї, тому що вони можуть працювати й при відсутності енергії від центральних електромереж.

У гібридних системах, на відміну від автономних, можливо більш гнучке використовування акумуляторів в залежності від цілей. А цілі можуть бути або максимальне використання енергії сонця, або максимальна надійність електропостачання. На жаль ці режими часто вимагають протилежних алгоритмів роботи. Дуже часто наші клієнти хочуть максимально використовувати енергію сонячних батарей навіть при наявності мережі в збиток терміну служби акумуляторів. Такі режими ми не рекомендуємо, і основні причини такі:

  • Необхідно підтримувати максимальний заряд акумуляторів по можливості завжди. Адже ви не знаєте точно, коли відімкнуть електроенергію. Звичайно, можна припускати, що після урагану або сильного снігу, або крижаного дощу ймовірність відімкнення максимальна. Але крім цих випадків бувають і інші. Тому потрібно мати, на початок аварії в мережі, максимально заряджені акумулятори.
  • Чим менше розряджаються акумулятори, тим довше вони прослужать. Це відноситься до свинцево-кислотних акумуляторів. Вартість електроенергії, яку ви заощадите, використовуючи ввечері запасену в акумуляторах сонячну електроенергію набагато менше, ніж вартість циклу роботи акумулятора. У підсумку, ви заплатите набагато більше при заміні, який виробив свій ресурс акумулятор, ніж заощадите на електроенергії. У випадку з літієвими акумуляторами це питання стоїть не так гостро, і в деяких випадках можна заощадити, використовуючи накопичену в таких акумуляторах енергію, але навіть вони мають кінцевий ресурс по циклах. Ну і не забувайте про пункт 1.

Якщо розряджається акумулятор до 20% від його номінальної місткості, це означає його глибокий розряд. Глибокі розряди скорочують термін служби свинцево-кислотних акумуляторів. Бажано підтримувати заряд акумуляторів на рівні 80% та більше. Використання гібридної системи електропостачання дозволяє домогтися таких режимів роботи акумуляторів. При відсутності сонця можна заряджати акумулятори від вітрогенератора або від мережі.

Переваги

  • Безперебійне електропостачання навіть під час аварій на лініях електропередачі
  • Надлишки енергії в першу чергу зберігаються в акумуляторах, а потім, якщо акумулятори вже не можуть прийняти їх, передаються в мережу
  • Мають переваги як мережевої так і автономної електростанції

Недоліки

  • Коштує дорожче
  • Вимагає експертизи при налаштуванні та кваліфікованого обслуговування в експлуатації
  • Складніша, ніж мережева система
  • Вимагає послуг фахівців-професіоналів для проектування та встановлення

4. Портативна сонячна система електропостачання

Це найпростіший і дешевий спосіб долучитися до сонячної енергетики. Використовує одну або кілька сонячних панелей та електроніку, які перетворять сонячне світло в електричну енергію змінного струму.

В єдиному боксі знаходяться сонячний контролер, акумулятор та інвертор. Можна підключати ваші пристрої та сонячні панелі безпосередньо до цього переносного боксу.

Портативні системи зазвичай складаються з сонячної панелі потужністю від 3 до 120Вт і мають в своєму складі акумулятор місткістю від 7 до 40 А*год. Останнім часом з'явилися системи з літієвими акумуляторами, вони набагато зручніше комплектів зі свинцевими акумуляторами. У тому ж розмірі можна отримати в 3 рази більшу місткість при вазі в 2-3 рази менше.

Такий тип системи ідеальний для мобільних пристроїв, автодачі, автомобілів, човнів, яхт і т. п. Також він підходить туристам та всім, хто любить подорожувати далеко від благ цивілізації. Вони можуть забезпечити вас зв'язком, доступом в інтернет, світлом, радіо і т. п. в будь-якій точці світу.

Переваги

  • Можна легко переносити або перевозити
  • Легка та проста система
  • Зазвичай дуже надійна
  • Може бути спроектована для спеціальних потреб - від маленької системи для зарядки гаджетів до більш великої системи, яка живить цілий автобудинок або навіть дачу

Недоліки

  • Обмежена потужність. Зазвичай для електропостачання заміського будинку потрібна велика сонячна батарея, яка встановлюється стаціонарно
  • Вимагає заміни акумуляторів так само, або навіть частіше, як і автономна система електропостачання.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!

Новини / Дивитись все
Статті / Дивитись все

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердження
Для того, щоб добавити товар до списку бажань, Вам потрібно