• Ваш список
    Список порівняння пустий

Понеділок – П'ятниця:

09:00–18:00

Субота, Неділя:

вихідні дні

Доцільність і окупність сонячних батарей
25 Лютого 2019

Доцільність і окупність сонячних батарей

Серед основних переваг приватних будинків є можливість їх видозміни в залежності від бажань та потреб власників. І мова тут йде не тільки про візуальне перетворення, а й про функціональне. Так, наприклад, ви можете встановити на даху приватного будинку сонячні батареї та використовувати їх для опалення та підігріву води. Багатьох людей сьогодні лякає вартість цих модулів. Так, безумовно, обладнання є досить дорогим. Але варто оцінити користь, яку вони принесуть своїм власникам, завдяки чому можна усвідомити окупність даних виробів.

Коли використовуються сонячні батареї?

Можна виділити три найбільш поширених випадків, при яких люди вважають за потрібне придбати та встановити дані модулі:

  • відсутність електрики в будинку;
  • перебої з подачею електроенергії;
  • наявність електропостачання та бажання заощадити.

Варто розглянути кожен варіант окремо. При відсутності міської лінії живлення люди попередньо оцінюють витрати, пов'язані з підведенням електрики до будинку. У ряді випадків дійсно доцільніше буде встановити сонячні батареї. В такому випадку орієнтовна схема може виглядати наступним чином. Залежно від освітленості місцевості батареї можуть видавати від п'яти до тридцяти вольтів електроенергії. Дані елементи обов'язково підключаються до контролера, який перетворює ці значення в дванадцять, двадцять чотири або сорок вісім вольтів. Дана енергія витрачається на підзарядку акумуляторів, які приєднуються до інвертора. Останній, отримуючи енергію від акумуляторів, переводить її в двісті двадцять вольтів змінного струму і постачає електрику до приладів в будинку. Для проведення розрахунків вам потрібно буде дізнатися дві величини. Це максимальне пікове споживання вдома, а також кількість електрики, яке необхідно на добу. Перше значення визначає максимальну потужність інвертора, а друге - яку кількість електрики повинні генерувати батареї.

Другий варіант розвитку подій, при якому доцільно встановити сонячні батареї - це наявність перебоїв з подачею електрики. Тут все залежить від того, як довго можуть тривати відімкнення. Якщо цей час вимірюється в годинах, то доцільність встановлення сонячних панелей практично дорівнює нулю. А ось якщо відімкнення мають системний характер й можуть тривати близько доби та більше, то варто задуматися про установку сонячних батарей.

На третьому пункті, який стосується бажання заощадити завдяки установці сонячної станції, варто зупинитися більш докладно.

Які чинники впливають на окупність?

Даний аспект залежить від цілого ряду змінних. У їх числі слід згадати такі:

  • Рівень інфляції. Безумовно, даний показник завжди позначається на зростанні тарифів на електроенергію. Причому рівень інфляції може змінюватися як в меншу, так і в більшу сторону, але тарифи на електроенергію ростуть рік за роком. Природно, чим вище вартість однієї кіловат-години, тим більше вам вдасться заощадити при використанні сонячних батарей.
  • Курс валют. Оскільки постачальниками даних виробів є, як правило, іноземні підприємства, то і ціни на сонячні батареї встановлюються спочатку в доларах США. Відповідно, зміни курсу валют позначаються на остаточній вартості виробів в гривнях.

Як підвищити ефективність інвестицій?

Безумовно, встановивши сонячні батареї у себе в будинку, ви зможете істотно заощадити на оплаті комунальних послуг за електроенергію. Ці кошти можна додатково інвестувати в банківські вклади, дорогоцінні метали, нерухомість та інші об'єкти. При такому підході ви зможете відчути на собі переваги від їх установки.

У зв'язку з тим, що витрати, пов'язані з купівлею та монтажем сонячних батарей є досить великими, можна оформити кредит на їх купівлю в банківській організації. У такій ситуації дохід, що отримується завдяки відсутності платежів за електроенергію, можна витрачати на погашення заборгованості. Але в такому випадку вам потрібно буде провести попередні розрахунки, що дозволять з'ясувати, наскільки доцільним є даний підхід.

Доцільність і окупність сонячних батарей

Вплив ККД на окупність

Коефіцієнт корисної дії сонячної батареї залежить від матеріалу, з якого виготовляються сонячні панелі. Сучасний ринок пропонує кремнієві, моно та полікристалічні, а також модулі на базі аморфного кремнію. Останні є найменш ефективними. Найвищий коефіцієнт корисної дії притаманний монокристалічним батареям. Він може досягати близько двадцяти п'яти відсотків.

В цілому, середнє значення ККД знаходиться в межах вісімнадцяти відсотків. Для досягнення максимального ефекту сьогодні все частіше використовуються сонячні елементи, що складаються з декількох шарів. Так, наприклад, самий верхній може поглинати виключно промені видимої частини спектру, середній - тільки інфрачервоні, а нижній - ультрафіолетові.

Як заробити на сонячних батареях?

Крім того, що за допомогою установки описуваних модулів ви зможете забезпечити власний будинок безперебійною подачею електричної енергії, у вас буде утворюватися її надлишок. На цьому також можна заробити, що істотно підвищує доцільність монтажу сонячних систем.

Для цього сьогодні діє «Зелений тариф». Відповідно до нього ви зможете укласти договір з державою та продавати електрику за фіксованою ціною. Звичайно, є певні умови, на яких здійснюється укладення такого договору. По-перше, виділена потужність на будинок повинна повністю відповідати даним показником, властивому станції, що буде встановлена в вашому домі.

При підключенні «Зеленого тарифу» вам обов'язково потрібно буде придбати й встановити спеціальний лічильник. Саме на підставі показань, отриманих з цього приладу, представники держави зможуть відстежувати інформацію про кількість проданих вам кіловат електроенергії.

Інші варіанти для інвестицій

Крім того, що ви можете встановити сонячні батареї на даху власного будинку з метою споживати частину електроенергії, а залишок продавати, також можна взяти в оренду або оформити у власність ділянку, на якому встановити сонячні батареї виключно з метою продажу електрики державі. Окупність таких інвестицій займає близько чотирьох-семи років. Це залежить від потужності станції, а також кількості сонячної енергії, яку можливо добувати в конкретному регіоні України.

Звичайно, Україна дещо відстає від своїх закордонних колег у сфері розвитку зеленої енергетики, але про за прогнозами експертів ця галузь продовжує активно розвиватися.

У той же час, хотілося б відзначити тенденцію поступового зниження вартості фотоелементів на тлі постійного зростання цін на електроенергію в країні. Точний розрахунок окупності конкретної установки можуть призвести тільки фахівці за фактом, оскільки в облік приймається безліч факторів, серед яких і кількість сонячних днів в конкретному регіоні, і тарифи на електрику, і вартість конкретної установки.

Таким чином, покупка та встановлення сонячних модулів - це прогресивне сьогодні рішення. За допомогою цих пристроїв ви зможете не тільки забезпечити свій будинок безперебійною подачею електрики, але й зробити вигідні інвестиції в майбутнє. Так, терміни окупності тут можуть здатися вам досить великими, але вигода, яку ви отримаєте від придбання та встановлення сонячної станції, очевидна. Тому при наявності можливості слід серйозно задуматися про використання сонячної енергії для енергозабезпечення свого майбутнього.

Будь ласка, увійдіть для коментування
Ваш коментар буде опубліковано після погодження адміністратором
Новини / Дивитись все
Статті / Дивитись все

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердження
Для того, щоб добавити товар до списку бажань, Вам потрібно