• Ваш список
    Список порівняння пустий

Понеділок – П'ятниця:

09:00–18:00

Субота, Неділя:

вихідні дні

Зелений тариф: питання та відповіді
13 Лютого 2019

Зелений тариф: питання та відповіді

З ростом цін на енергоносії, люди все частіше стали звертати увагу на енергозберігаюче обладнання. На жаль, його вартість найчастіше змушує відкласти покупку багатьох потенційних покупців, але з 2015 року з'явилася можливість значно компенсувати ці витрати і через кілька років отримувати прибуток навіть в приватних домогосподарствах.

Правова основа «Зеленого тарифу» для приватних домогосподарств

Згідно останньому прийнятого Закону України № 514-VIII від 04.06.2015 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» і постановою НКРЕКУ №556 від 26.06.2018 «Про встановлення "зелених" тарифів на електричну енергію для приватних домогосподарств», для приватних домогосподарств, прийняті такі ставки «Зеленого тарифу»:

1. Для електроенергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання, при введенні в експлуатацію:

  • з 01 квітня 2013 по 31 грудня 2014 року - 1098,62 коп / кВт*год (без ПДВ);
  • з 01 січня 2015 по 30 червня 2015 року - 988,09 коп / кВт*год (без ПДВ);
  • з 01 липня 2015 по 31 грудня 2015 року - 613,64 коп / кВт*год (без ПДВ);
  • з 01 січня 2016 по 31 грудня 2016 року - 582,30 коп / кВт*год (без ПДВ);
  • з 01 січня 2017 по 31 грудня 2019 року - 554,26 коп / кВт*год (без ПДВ);
  • з 01 січня 2020 по 31 грудня 2024 року - 498,17 коп / кВт*год (без ПДВ);
  • з 01 січня 2025 по 31 грудня 2029 року - 443,74 коп / кВт*год (без ПДВ);

2. Для електроенергії, виробленої з енергії вітру, при введенні в експлуатацію:

  • з 01 липня 2015 по 31 грудня 2019 року - 356,31 коп / кВт*год (без ПДВ);
  • з 01 січня 2020 по 31 грудня 2024 року - 320,02 коп / кВт*год (без ПДВ);
  • з 01 січня 2025 по 31 грудня 2029 року - 285,38 коп / кВт*год (без ПДВ);

Можливо бачити різницю у величині тарифів для сонячної та вітрової станцій. Така практика поширена в світі і пов'язана з сучасним технічним розвитком кожної з областей альтернативної енергетики (сонце, вітер, біо, гідро).

Також можливо спостерігати поступове зниження ставки «Зеленого тарифу» в залежності від року пуску станції в експлуатацію. Даний підхід покликаний враховувати світову тенденцію на зниження вартості обладнання альтернативної енергетики та загальних витрат на облаштування станцій, а також поступовий зріст звичайних тарифів. Тим самим мається на увазі, що приблизно через 15 років вартість енергії отриманої від атомних, вугільних і газових електростанцій, зрівняється за вартістю з енергією, отриманої від альтернативних джерел. У підсумку, необхідність «Зеленого тарифу» зникне сама по собі.

Як це працює?

У разі розміщення сонячної або вітростанції з виробництва електроенергії в приватному домогосподарстві - вона підключається до мережі вдома і до «загальної мережі» через спеціальний (двонаправлений) вузол обліку споживання-виробництва електроенергії. Даний вузол враховує вироблену і спожиту домогосподарством електроенергію за весь місяць.

Схема подключения зеленого тарифа для частных домохозяйств

Схема підключення домашньої мережевий сонячної станції

Якщо електроенергії вироблено більше, ніж спожили самі - місцева електромережа зобов'язана сплатити різницю (тобто не всю вироблену), в незалежності від її обсягу, за ставкою «Зеленого тарифу». У разі якщо споживання перевищує виробництво - споживач оплачує різницю (а не всю спожиту), за тарифом, встановленим для населення в даній місцевості.

Фактично, лічильник протягом місяці може «крутитися» в обидві боки, а облік електроенергії відбувається за підсумком «перетоків» на кінець кожного місяці. Наприклад, сонячна / вітро - станція справила 500 кВт*год електроенергії. З них, 200 кВт*год спожили самі, 300 кВт*год продали в мережу, значить, оплату отримаємо тільки за 300 кВт*год.

Власникам домогосподарств не потрібно дозволів для установки сонячних панелей. Ніяких ліцензій (подібних до тих, які потрібні об'єктам енергетики) для продажу в мережу виробленої електроенергії, для приватного домогосподарства, також не потрібно. Потрібно всього лише змонтувати станцію і представити відповідні документи в РЕМ (схему підключення, паспорта на обладнання та сертифікати відповідності).

Необхідно враховувати, що потужність станції не повинна перевищувати підведену до домогосподарства потужність підключення за ТУ (технічними умовами) і договором. Для збільшення потужності - необхідно подати заяву в РЕМ (Обленерго) про збільшення потужності (оплачується Замовником), і пройти стандартну процедуру оформлення.

Скільки коштує сонячна станція?

Сколько стоит солнечная станция?

Середня вартість сонячної станції «під ключ» становить від 6000 $ (5 кВт) до 24000 $ (30 кВт), або від 1,2 до 0,8 долара за 1 Вт встановленої потужності. Але, для правильної відповіді на цей питання й розуміння, яка потужність станції нам потрібна, необхідно визначити місячне електроспоживання домогосподарства. Потрібно пам'ятати, що завдання - розрахувати станцію більшої потужності - для виробництва надлишку енергії, яку й будемо продавати.

Наприклад, середньостатистичний приватний будинок, обладнаний поширеною побутовою технікою (холодильник, пральна машина, порохотяг, телевізор і т.п.) зазвичай має місячне електроспоживання від 150 до 250 кВт*год / місяць або 5-8,3 кВт*год / день.

Для подальшого розрахунку приймемо середню цифру власного споживання: 200 кВт*год на місяць.

Для сонячної станції приймемо потужність: 10 кВт (наприклад 37 панелей по 275 Вт).

Місце розташування: центральна Україна.

Мінімум сонячної енергії спостерігається - взимку, максимум - влітку.

Сонячна електростанція потужністю 10 кВт:

  • в грудні (мінімум продуктивності) дасть близько 280 кВт*год / місяць;
  • в літні місяці (з березня по вересень - максимум продуктивності), в середньому близько 1300 кВт*год / місяць.
  • за рік станція виробить близько 10 700 кВт*годин.

З огляду на річне споживання будинку 200 кВт*год / міс. х 12 міс. = 2400 кВт*год, маємо перевиробництво на рівні 8300 кВт*год, що за тарифом 5,54 грн. / кВт*год (до кінця 2019 роки) складе 45 982 грн. річного доходу, відповідно. Або в еквіваленті USD за курсом 28 грн. за 1 USD = тисячу шістсот сорок дві USD / рік (на дату написання статті).

Потрібно врахувати, що з отриманих грошей потрібно буде сплатити податки (ПДВ + військовий збір) = 19,5%. У нашому випадку це 1 642 USD х 19,5% = 320 USD. Таким чином, "чистий" прибуток від продажу становить: 1642 USD - 320 USD = одна тисяча триста двадцять два USD.

Також не забуваємо про ту енергії, яку ми самі спожили, це 2400 кВт*год х 1,4 грн. / кВт*год (середня ціна з урахуванням декількох підвищень) = 3360 грн. / Курс 28 = 120 USD / рік.

Вартість мережевий сонячної станції потужністю 10 кВт «під ключ» з оформленням «Зеленого тарифу », складе близько 10 500 USD (див. Розрахунок тут).

Таким чином, термін окупності складе: 10500 USD / (1322 + 120 USD) = близько 7 років.

При цьому термін експлуатації сонячної станції - понад 30 років (виробниками гарантується зниження продуктивності фотомодулів не більше 20% за 25 років за рахунок ефекту деградації), рішення - установка через 20-25 років додаткових фотомодулів, що компенсують ці втрати.

Ще однією хорошою новиною є те, що законодавчо «Зелений тариф» для приватних домогосподарств, також як і для юридичних осіб, прив'язаний до курсу ЄВРО. Це означає, що при серйозних коливаннях на валютному ринку, вартість «Зеленого тарифу» для фізичних осіб також буде змінюватися. Це буде додатковою гарантією вкладених коштів в дане обладнання.

При прийнятті рішення по влаштуванню сонячної станції необхідно враховувати наступне:

  • наявність ділянки (даху, фасаду будівлі), що задовольняє оптимальному режиму роботи станції (гарне освітлення протягом дня, орієнтація на південь). Достатня площа для установки фотомодулів. Наприклад, станція потужністю 10 кВт займе площа близько 63 м кв.
  • потужність точки підключення і прямий договір з РЕМ (Обленерго). При нестачі потужності - пройти процедуру її збільшення. При знаходженні у складі кооперативу - перепідключитися безпосередньо до РЕМ (Обленерго).
  • вибір обладнання. Все обладнання має сертифікуватися згідно чинного законодавства Україна, мати паспорт та інструкцію з експлуатації. Зараз, більшість західних виробників (в т.ч. іменитих фірм) виробляє свою продукцію на китайських заводах. При цьому, якість виробленої в Китаї техніки знаходиться на дуже високому рівні. Тому, на етапі вибору обладнання потрібно розуміти, куди звертатися в разі ламання техніки, наприклад, через 5 років.

Як підключити?

Підключення сонячної / вітряної станції приватного домогосподарства (фізичної особи) проводиться за спрощеною процедурою. Для цього необхідно:

  • змонтувати станцію.
  • написати заяву в РЕМ про підключення станції (зразок заяви доступний в РЕМ) і надати схему приєднання (скласти самому або запросити у монтажній організації).
  • на підставі заяви, РЕМ проводить ОТЗ (Організаційно-технічні заходи), а саме: встановлення двонаправленого лічильника з модемом (вузол обліку), їх монтаж і підключення. Послуга виконується співробітниками РЕМ або уповноваженими особами. Оплачується замовником (домогосподарством) і сьогодні становить (в середньому) 14 тис. грн.
  • після проведення ОТЗ на об'єкт приїжджає представник Обленерго, оглядає станцію та укладає договір про купівлю-продаж електроенергії між Обленерго та власником домогосподарства. У договорі вказується розрахунковий рахунок, на який будуть надходити гроші (його слід відкрити заздалегідь). Обленерго не пред'являє вимог до банку.

З нашого досвіду, час оформлення таких станцій сьогодні займає 1-1,5 місяці.

В даний момент склалася сприятлива ситуація для установки енергозберігаючого обладнання та далекоглядні господарі сьогодні активно його встановлюють. Але ефективність даного обладнання, надійність і термін окупності, безпосередньо залежать від правильних розрахунків і підібраних компонентів. Наші фахівці мають великий досвід встановлення подібного обладнання як на виробництвах, так і в приватних домоволодіннях та підберуть Вам найбільш збалансований варіант.

Будь ласка, увійдіть для коментування
Ваш коментар буде опубліковано після погодження адміністратором
Новини / Дивитись все
Статті / Дивитись все

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердження
Для того, щоб добавити товар до списку бажань, Вам потрібно