• Ваш список
    Список порівняння пустий

Понеділок – П'ятниця:

09:00–18:00

Субота, Неділя:

вихідні дні

  • Головна /
  • Новини /
Економіка енергетики: менш як два центи за кіловат-годину сонячної електроенергії
08 Липня 2019

Економіка енергетики: менш як два центи за кіловат-годину сонячної електроенергії

У США відбулися дві події у світі енергетики, точніше, вони відбуваються зараз, на наших очах. Ці події може бути й не епохальні, але вельми значні. Обидва пов'язані з компанією 8minute Solar Energy, «найбільшим незалежним девелопером сонячних електростанцій» в США (до речі, 8 хвилин — час, за яке сонячне світло доходить до Землі).

Глава цієї компанії недавно заявив наступне: «Хто в здоровому глузді сьогодні стане будувати нову пікову газову електростанцію?... Сьогодні я можу побити газову пікову електростанцію в будь-якій точці країни за допомогою сонячної електростанції, оснащеної накопичувачем енергії. Ми вдвічі дешевше».

Сьогоднішні події підтверджують його слова.

Перше

Комунальна компанія Лос-Анджелеса (Los Angeles Department of Water and Power - LADWP) планує закупити 400 МВт сонячної енергії на 25 років за ціною 1,997 цента за кіловат-годину. Це найнижча ціна на сонячну електроенергію в США.

Розробником проекту Eland Solar & Storage Center, який буде постачати цю енергію, є як раз компанія 8minute.

Каліфорнія, як відомо, має намір перейти на 100% чисту електроенергію до 2045 року, і у Лос-Анджелеса є свої власні цілі та програми, наприклад, стати вуглецево-нейтральним до 2050 року. Відповідно, компанії штату повинні закуповувати поновлювану енергію, і, як виявляється, це ще й вигідно.

В даному випадку пропозиція не обмежується сонячною генерацією. Сонячна електростанція комбінується з гігантським «чотиригодинним» накопичувачем енергії 200 МВт / 800 МВт·год, що додає до вартості закуповуваної кіловат-години всього 1,3 цента. Тобто ціна кіловат-години, що видається сонячною електростанцією, оснащеної накопичувачем енергії, становить всього 3,3 цента за кіловат-годину.

За проектом не передбачено збільшення ціни протягом 25-річного терміну, що додатково доводить, що подібні умови навіть близько не б'ються іншими технологіями генерації.

Об'єкт повинен почати роботу у 2023 році. За оцінкою Міністерства енергетики США, вартість кіловат-години (LCOE), що виробляється газовою електростанцією, яку запускає в тому ж році, складе 4-4,3 цента за кіловат-годину, тобто більш ніж у два рази вище за ціну, пропонованої в даному випадку сонячної генерації...

Зрозуміло, при оцінці економіки сонячної електростанції в даному американському випадку потрібно враховувати 30-відсоткове податкове вирахування (investment tax credit), і тим не менш.

Друге

Компанія NV Energy, контрольована мільярдером Уорреном Баффетом, замовила у 8minute будівництво сонячної електростанції потужністю 300 МВт, комбінованої з накопичувачем енергії на 135 МВт / 540 МВт·год (Southern Bighorn Solar & Storage Center) в штаті Невада.

Об'єкт, який буде введено в дію також у 2023 році, «буде поставляти чисту електроенергію за середньою ціною близько 35 доларів США за МВт·год (3,5 цента за кіловат-годину), що нижче вартості генерації на основі викопного палива», - говорить Том Буттгенбах, президент і генеральний директор 8minute Solar Energy. «Для сонячної фотоелектричної установки, що включає літій-іонну акумуляторну систему на 540 МВт·год, це дійсно кращі умови в галузі».

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!

Новини / Дивитись все
Статті / Дивитись все

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердження
Для того, щоб добавити товар до списку бажань, Вам потрібно