• Ваш список
    Список порівняння пустий

Понеділок – П'ятниця:

09:00–18:00

Субота, Неділя:

вихідні дні

Європа тріумфально повертається на світову арену сонячної енергетики
20 Травня 2019

Європа тріумфально повертається на світову арену сонячної енергетики

У минулому році в Європі спостерігалося найбільше, за останній час, зростання кількості нових фотоелектричних установок. Особливо активно роботи в цій сфері почалися після того, як закінчилася дія положення про мінімальну імпортну ціну на сонячні модулі. У 2018 році показники встановленої потужності зросли на 23% або 12 ГВт. За прогнозами консалтингової фірми, IHS Markit, у 2019 році ця цифра складе 19 ГВт.

Причина такого активного зростання, на думку Джозефіна Берга, менеджера з досліджень та аналізу, полягає в поєднанні підвищення цінової конкурентоспроможності сонячної енергетики, більшого числа проектів, котрі мають потреби в субсидуванні, та впровадження нових політичних ініціатив для досягнення цілей 2020 та 2030 років.

IHS Markit прогнозує, що частка Європи на загальносвітовому ринку виросте з 12% у 2018 році до 18% у 2023 році. Ряд подій, що недавно відбулися в окремих європейських державах, сприятиме подальшому зростанню.

Франція

Багаторічна енергетична програма (PPE) передбачає виконання заходів спрямованих на досягнення цілей, прописаних у Законі про перетворення енергетичної системи. Проект PPE II був опублікований 25 січня 2019 року і в даний час знаходиться на стадії розгляду. Він повинен бути представлений громадськості до кінця другого кварталу 2019 року. Цілі, закріплені в цьому програмному документі, передбачають досягнення встановленої потужності на рівні 20,6 ГВт до кінця 2023 року і від 35,6 до 44,5 ГВт у 2028 році. Для виконання поставлених завдань до 2023 року необхідно щорічно додавати в середньому по 2,3 ГВт сонячних потужностей, а з 2024 по 2028 рік - від 3 до 4,8 ГВт.

Що стосується короткострокового розвитку, то у 2017 та 2018 роках в ході тендерів було присуджено в цілому 4,6 ГВт потужностей, з яких приблизно 3,3 ГВт доводилося на наземні сонячні електростанції та сонячні навіси, а 1,3 ГВт - на СЕС на даху та інші види установок, включаючи системи, розраховані на власне споживання, а також інноваційні розробки. В цьому році буде розподілене ще 3,1 ГВт. На даний момент саме тендери визначають темпи розвитку сонячної енергетики у Франції.

До того ж, до аукціонів на реалізацію великомасштабних проектів, все більшого значення набувають домашні та комерційні об'єкти. У Франції більшість власників індивідуальних сонячних систем споживають власну електрику, а крім того отримують плату за надлишок електроенергії, який вони постачають в мережу.

Німеччина

30 листопада 2018 року уряд оголосив про виділення додаткового обсягу сонячних потужностей в розмірі 4 ГВт, який буде виставлений на торги у 2019-2021 роках. В ході першого раунду цих «спеціальних» тендерів, який відбулися 1 березня 2019 року, було розподілене 500 МВт. Потужності, розіграні на цих аукціонах, не враховуватимуть в ті 52 ГВт, на реалізацію яких гарантовано буде виділено державне фінансування.

Крім того, нещодавно в Німеччині також були анонсовані перші конкретні плани, що стосуються великомасштабних угод на постачання сонячної енергії. У лютому 2019 року енергетичний концерн EnBW представив проект будівництва в Бранденбурзі фотоелектричної установки потужністю 175 МВт, який не вимагає залучення субсидій. У тому ж місяці EnBW та Energiekontor також заявили про виконання зобов'язання за договором на постачання електроенергії, виробленої сонячною електростанцією, розташованої в землі Мекленбург-Західна Померанія, потужністю 85 МВт, яка також працює без державних дотацій.

Португалія

У лютому 2019 року уряд Португалії підтвердив, що перші в країні тендери у сфері сонячної енергетики відбудуться вже в цьому році. Аукціони будуть відкриті для ліцензійних проектів та нових схем. Буде проведено аукціон для невеликих систем, електроенергія з яких буде оплачуватися за фіксованими пільговими тарифами, і ще один аукціон для більших установок, що працюють за ринковими ставками.

Нідерланди

У 2018 році в Нідерландах спостерігалося зростання у всіх секторах сонячної енергетики. Проекти, відібрані в рамках програми SDE+ у 2017 році, призвели до появи сегмента великомасштабних СЕС. Очікується, що у 2019 та 2020 роках буде побудовано ще більше подібних станцій, оскільки уряд вже приступив до впровадження низки нових ініціатив на громадських землях. Примітно, що в ході весняного раунду схеми SDE+ у 2018 році для великомасштабних СЕС було виділено значно менше потужностей, ніж за попередні три раунди. Такий крок повинен стимулювати розвиток сектора середньо- та великомасштабних комерційних установок.

За результатами недавніх виборів до верхньої палати парламенту більшість голосів виборців здобула партія «Форум за демократію», яка виступає проти будівництва великих сонячних парків. Це може ще більше посилити підтримку створення невеликих систем.

Іспанія

У лютому 2019 року уряд Іспанії затвердив Національний комплексний план в області енергетики та клімату на 2021-2030 роки. У цьому програмному документі прописано, що до 2030 року частка відновлюваної енергії в енергобалансі країни повинна скласти не менше 74%, що передбачає додавання 37 ГВт нових сонячних потужностей. Як саме буде досягнута ця мета, поки неясно, але цілком можливо, що дана задача буде виконана за допомогою проведення серії тендерів. Втім, поточна активність, спрямована на розвиток приватних угод на постачання електроенергії та інших торгових угод, може потенційно забезпечити зростання галузі та поза торгами. На даний момент в Іспанії активно реалізовуються проекти, відібрані на тендері 2017 року. Поряд з цим, було підписано кілька договорів на постачання електрики зі станцій, які будуть введені в експлуатацію лише у 2019 та 2020 роках, що ще більше стимулює ринок.

5 квітня Іспанія затвердила нове Положення про власне споживання, яке повинно активізувати ринок житлових та комерційних фотоелектричних систем після багатьох років регулятивної невизначеності. Власники сонячних установок потужністю до 100 кВт тепер можуть отримувати винагороду за надмірну електроенергію, а крім того зараз можна ділитися виробленою енергією всередині житлової спільноти. Після того, як у грудні 2018 року було скасовано збори за власне споживання, розподілена генерація в Іспанії вступила в нову еру.

Італія

У січні 2019 року Міністерство економічного розвитку Італії представило свій проект Національного енергетичного та кліматичного плану на 20-30 роки. Уряд встановив цільовий показник у 50 ГВт сонячних потужностей до 2030 року, що більш ніж у два рази перевищує рівень 2018 року, який становив 21 ГВт. Не зважаючи на грандіозні цілі, поки що все ще не вирішені основні проблеми, що перешкоджають розвитку ринку, зокрема питання, пов'язані з нестачею земельних ділянок та процедурою видачі дозволів на будівництво великомасштабних об'єктів.

Нове законодавство спрямоване на підтримку великомасштабних СЕС за допомогою тендерів, а також стимулювання власного споживання через виплати за надлишки електроенергії. Додатково до цього недавно в Італії були підписані перші великі угоди про постачання електрики, але прогрес в цій області поки йде не так динамічно, як в Іспанії.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!

Новини / Дивитись все
Статті / Дивитись все

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердження
Для того, щоб добавити товар до списку бажань, Вам потрібно