• Ваш список
    Список порівняння пустий

Понеділок – П'ятниця:

09:00–18:00

Субота, Неділя:

вихідні дні

Майбутнє сонячної енергетики: перовскітні сонячні панелі
21 Травня 2019

Майбутнє сонячної енергетики: перовскітні сонячні панелі

Довгий час здавалося, що в сонячній енергетиці кремнію немає альтернатив, але потім з'явився перовскіт — дешевший матеріал, з якого до того ж можна робити гнучкі сонячні елементи.

Перовскітні сонячні елементи можуть бути дешевше, легше і продуктивніше, ніж традиційні панелі на основі кремнію. Їх можна кріпити на вікна, нерівні поверхні та навіть на транспорт, що відкриває абсолютно нові можливості для використання сонячної енергетики. Головна проблема на сьогодні полягає в тому, щоб підвищити міцність перовскітних фотоелементів.

У минулому році інженери з Оксфорда запалили лампу від тонкого сонячного елемента площею близько квадратного сантиметра. фотоелектричний елемент складалася з двох частин — нижня була така ж, як у звичайних кремнієвих панелях, а верхня була виготовлена з перовскіта. Тандемна панель в лабораторних умовах показала конверсію сонячного світла в електрику на рівні 28%, що є рекордом для перовскіт-кремнієвих елементів.

Кремнієві сонячні панелі домінують на рику (95% від загального обсягу продажів), але цей матеріал не ідеальний: він використовує тільки червону та інфрачервону частину спектру і на практиці рідко демонструє ефективність вище 23%, хоча в теорії може перетворити в електрику до 29% потоку фотонів. Перовськіт захоплює більш ширший діапазон, а сонячні елементи з нього можна згинати та кріпити на нерівні поверхні.

Компанія Oxford PV планує випустити на ринок тандемні перовскіт-кремнієві панелі в кінці наступного року, налагодивши їх виробництво на купленому у 2016 році у компанії Bosch Solar заводі в Німеччині.

Майбутнє сонячної енергетики: перовскітні сонячні панелі

Протягом майже десяти років всі спроби потіснити на ринку кремнієві панелі новими матеріалами закачувалися або повним крахом, або відвоювання невеликих профільних ніш. Однак в останні місяці в стартапи з виробництва перовскітних сонячних елементів закачані мільйони доларів з прицілом незабаром розгойдати цей негнучкий ринок.

Беручи до уваги комерційну перспективність перовскіта, доводиться визнати, що цим сонячним елементам доведеться наганяти налагоджене і різко подешевівше виробництво кремнієвих сонячних елементів. Глобальне зниження цін (майже вполовину) відбулося в період з 2010 по 2013 рік у результаті експансії китайських виробників. Тепер будівництво нових заводів і організація логістичних ланцюжків виявляться економічно виправданими тільки в тому випадку, якщо альтернативний матеріал буде продуктивнішим, дешевшим у виробництві, універсальним в застосуванні або більш стійким, — а краще володіти всіма перерахованими якостями одночасно.

У перовскітних елементів хороші шанси на успіх: одношаровий елемент теоретично може видати конверсію 33%, а тандемний — до 43%. Це означає, що з порівнянної за площею тандемної генеруючої установки вдасться отримати майже в півтора раза більше чистої енергії, ніж від кремнієвої сонячної панелі, або ж платити за оренду землі менше завдяки установці панелі меншої площі, але з порівнянною продуктивністю.

Перовскітні панелі дешевше у виробництві, в тому числі завдяки низькотемпературної технології. Крім того, такі сонячні елементи можна виготовити в рідкій формі для нанесення на скло або пластик за технологією, аналогічною друкованому виробництву.

Єдиним, але критичним недоліком перовскіта є його нестабільність: висока конверсія економічно не виправдає себе, якщо елементи доведеться міняти раз в кілька місяців або навіть років, а перовскіт, як доведено, розпадається досить швидко під дією ультрафіолету і вологи. Розробники з Oxford PV планують виводити тандемні перовскіт-кремнієві елементи на ринок в комерційному вигляді, наближеному до традиційних кремнієвих панелей, ховаючи перовскітний шар під скло. У такій формі матеріал повинен зберегтися довше, проте одночасно буде втрачено важливу комерційну гідність перовскітних елементів — гнучкість і можливість нанесення на різні поверхні.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!

Новини / Дивитись все
Статті / Дивитись все

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердження
Для того, щоб добавити товар до списку бажань, Вам потрібно