• Ваш список
    Список порівняння пустий

Понеділок – П'ятниця:

09:00–18:00

Субота, Неділя:

вихідні дні

  • Головна /
  • Новини /
Верховна Рада відмовилася скасовувати заборону установки домашніх СЕС на землі
15 Травня 2019

Верховна Рада відмовилася скасовувати заборону установки домашніх СЕС на землі

За постанову про скасування результатів голосування по закону 8449-д проголосували 77 депутатів.

«Не можна голосувати за зазначені постанови. Нам потрібно прийняти закон про «зелені» аукціони, який дозволить знизити тариф на 25% на енергію сонця з 1 січня 2019 року, на енергію вітру - на 10%... Найбільше зло - це залишити ті високі «зелені» тарифи, які діють на сьогодні. Цього робити не можна», - заявив в ході виступу в сесійній залі в.о. голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.

Ухвалення цих рішень щодо відхилення проектів постанов розблокує процедуру по завершенню роботи над законом.

В даний час документ проходить техніко-юридичну підготовку для підписання його спікером і передачі на підпис президенту України.

Нагадаємо, що законопроект 8449-д заборонив «зелений» тариф для домашніх СЕС на землі. Для промислових СЕС залишили «зелений» тариф до 2020 року. А за умови наявності попереднього договору з Енергоринком, то і після 2020 року без аукціонів.

На думку депутатів, підставами для скасування результатів голосування є факти голосування депутатами, які не були присутні в парламенті в той день. Крім того, поправка 24 про заборону домашніх СЕС на землі ставилася на голосування кілька разів. Спочатку при окремому розгляді її не прийняли (набрала 85 голосів). Але при повторному голосуванні в пакеті з іншими правками набрала 226 голосів.

Разом с тим, профільний Комітет Ради при підготовці прийнятого закону про «зелені» аукціони для підпису спікером пропонує внести чітке формулювання умов надання «зеленого» тарифу для всіх домашніх сонячних електростанцій (СЕС) потужністю до 30 кВт, вказавши, що їх власники мають право на такий тариф до кінця 2019 року.

«Це дасть можливість врахувати інтереси тих домогосподарств, які почали реалізовувати свої 30-ти кіловатні проекти на земельних ділянках, гарантуючи можливість їх завершення протягом 2019 року», - повідомив Олександр Домбровський.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що заборона на будівництво домашніх СЕС на землі потрібна, щоб уникнути зростання тарифів на електроенергію для населення.

Новини / Дивитись все
Статті / Дивитись все

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердження
Для того, щоб добавити товар до списку бажань, Вам потрібно